6+1 önvédelmi tipp, hogy biztonságban hazaérj a futásból
2015. július 27. írta: taktikai.önvédelem

6+1 önvédelmi tipp, hogy biztonságban hazaérj a futásból

depositphotos_19689651_original.jpg

Sokan szeretnek a szabadban futni, mert egyszerűen fantasztikus érzés.

Kiszabadulunk a bezártságból, szabadnak érezzük magunkat és rendet tudunk tenni a fejünkben is. Felvesszük a legszebb futóruhánkat, és csinosan, sportosan nekiindulunk a megszokott távunknak. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy megfelelően bemelegítsen, és ezután a céljának megfelelő ritmusban lefussa a napi penzumot. Pedig végig kellene menni egy minimális biztonsági csekklistán is. Az utóbbi időkben többször előfordult, hogy nőket támadás ért futás közben. Ennek leggyengébb változata az volt, amikor a Margit-szigeten mutogatta magát egy szatír. Sajnos ennél voltak sokkal komolyabb esetek is, amiket jobb lett volna elkerülni!

Nézzük, mit tehetünk biztonságunk érdekében:

  1. Hol, mikor és meddig: Fontos, hogy szeretteink tudják, hol és meddig futunk, valamint mikorra várhatnak haza minket. Bármikor történhet akár egy banális dolog is, és ilyenkor jó érzés tudni, hogy bármikor jöhet a segítség.
  2. Használjunk okostelefont: Mindenki szereti mérni a teljesítményét, erre tökéletesen megfelelőek ezek a masinák. Mindent tudnak, amire szükségünk van, de nekünk most a térkép a legfontosabb szempont. Ne adj' Isten, ha tényleg történne velünk valami bűncselekmény, akkor ez egy kiváló kiindulópont lehet, hogy minél előbb jöhessen a segítség. Éppen ezért adjuk meg otthon a belépési kódokat, hogy ha szükség van rá, segíteni lehessen.
  3. Elszigetelt helyen egyedül ne fussunk: Igen, tudom, sokan épp azért futnak, hogy egyedül legyenek, de kérdem én, megéri vállalni a kockázatot, hogy emiatt az érzés miatt egy bűnöző szabad prédájává váljunk?
  4. Fülhallgató: Sokan szeretnek zenére futni, millió előnye van, de egy óriási hátránya is, és ez végzetes lehet. Kikapcsolja az egyik legfontosabb érzékszervünket, a hallásunkat. Gondoljuk végig, a fülünkben a füles, dübörög a zene, csak a légzésünkre és a tempónkra figyelünk, gyakorlatilag kikapcsolt állapotban vagyunk, és akkor jön egy váratlan támadás… Ne használjunk fülhallgatót, mert sokba kerülhet.
  5. Ha megtörténik a támadás: Ha még időben észrevesszük, hogy gond lehet, akkor Ne álljunk meg, hanem fussunk el! Ha városi környezetben történik, kiáltsunk segítségért (mi ezt taktikai kommunikációnak hívjuk), mert van rá esély, hogy valaki meghallja, és a segítségünkre siet.
  6. Ha rablási kísérlet történik: Kés előkerülése esetén, dobjunk le a földre mindent, és ha módunkban áll, meneküljünk el! Feleslegesen ne harcoljunk.
  7. Mit ne tegyünk soha: Semmilyen körülmények között ne higgyünk a bűnözőnek, és semmi esetre se hagyjuk magunkat egy teljesen elszigetelt helyre vinni. Az esetek többségében onnan már nincs visszaút. Inkább vállaljuk fel a harcot, nagyobb eséllyel megúszhatjuk.

 

Tudom, sokan azt mondják, hogy sok hűhó semmiért: mert velem ez nem történhet meg. Zárásként hadd válaszoljam ezt meg.

 De igen, sajnos megtörténhet, figyeljünk oda a biztonságunkra!!!

 

Temérdek helyen kaphatunk megszívlelendő tanácsokat a futással kapcsolatban, de hogy mire  figyeljünk a személyes biztonságunkkal kapcsolatban, arról igen kevés olvasmány található. Éppen ezért foglaltuk össze, hogy mire figyeljünk annak érdekében, hogy biztonságban haza is érjünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://taktikaionvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr157658894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása