Mi kell ahhoz, hogy megvédd magad?
2015. augusztus 02. írta: taktikai.önvédelem

Mi kell ahhoz, hogy megvédd magad?

depositphotos_18797245_original.jpgEbben a bejegyzésünkben arról fogunk írni, hogy ha valakit megtámadnak az utcán, akkor mi kell ahhoz, hogy meg tudja védeni magát. Nem, nem különböző technikákat fogunk bemutatni, vagy önvédelmi eszközöket reklámozni... Megpróbálunk egy kicsit tágabb képet mutatni a hatásos önvédelemről, hogy ne hagyd becsapni magad.

Sajnos Magyarországon nagyon nagy káosz van az önvédelem tekintetében, mert teljesen összekeveredtek a fogalmak. Nem véletlen, hiszen egymás után születnek az önvédelmi "garázsrendszerek", amelyek képviselői néhány harcművészettel töltött év után megalkotják a tutit. A baj viszont az, hogy nem ismerik fel a helyzetük jelentőségét és a kijelentéseik súlyát. Pedig egy-egy téves tanács akár emberéletekbe is kerülhet.

Egy dolgot tehát a legelején tisztázni szeretnénk, mégpedig a harcművészetek, a küzdősportok és az önvédelmi rendszerek közötti különbséget.

Harcművészet

A következő szavak jutnak eszembe, amikor a harcművészetet említik: hitvallás, fegyelem, tisztelet, formagyakorlatok. Általában azért jöttek létre évszázadokkal korábban, hogy az emberek a háborúkban meg tudják védeni magukat és családjukat. Sajnos az a tapasztalat, hogy ezek a rendszerek sokat puhultak az évek során, és nem voltak képesek követni a modern kor követelményeit. A legtöbb esetben már nem alkalmasak a veszélyes helyzetek elhárítására. Ettől függetlenül kiváló mozgásformát nyújtanak és remek közösségek fogadják az újoncokat. 

Küzdősport

Ahogy a nevében is benne van, ezek olyan sportokat foglalnak magukban, ahol a versengésé a főszerep. Egy meghatározott szabályrendszeren belül mérik össze a tudásukat az ellenfelek. Ilyen a box, a birkózás vagy a cselgáncs. Viszont pont ez a szabályrendszer az, ami miatt nem lehet önvédelmi célra használni a küzdősportokat. Egy bokszoló nagy valószínűséggel nem lesz képes több támadó ellen helytállni, mert a ringben mindig csak egy emberre kell koncentrálnia. Nem véletlenül lehetett hallani a hírekben, hogy tapasztalt sportolókat szúrtak hátba egy-egy utcai incidens közben. 

Önvédelem

A legtöbben nem is tudják mit is jelent egy önvédelmi rendszer, mert már automatikusan összefüggésbe hozzák a harcművészetekkel vagy küzdősportokkal. Pedig ez egy külön kategória. A legtöbbször a katonaság keretein belül fejlesztették ki őket, hogy egy gyorsan elsajátítható és hatásos alternatívát nyújtsanak a modern kor erőszakával szemben. Kevés technikát használnak, de azokat a végtelenségig gyakorolva próbálják ösztönszerű mozdulatokká formálni. Ha valaki meg szeretne úszni egy utcai támadást, annak leginkább egy önvédelmi rendszerben érdemes gondolkodnia.

Azonban nem annyira egyszerű a helyzet, mint amilyennek látszik. Igaz, hogy az önvédelmi rendszereket ajánljuk, ha valaki meg szeretné védeni magát az utcán, de ez az információ önmagában még kevés a helyes választáshoz. Ezért összefoglaljuk, hogy mi az a 3 dolog, amit mindenképp keress egy önvédelmi redszerben.

A hatásos önvédelem 3 alappillére

Fizikai felkészítés

Az önvédelemhez jó állóképesség kell, mert a statisztikák szerint egy utcai támadás kb 3 percig tart. Ha pedig fél perc után már levegőért kapkodunk, akkor nehéz elképzelni, hogy sikeresen jöhetünk ki egy veszélyes szituációból.

Az állóképesség mellett szükség lesz valós helyzetekben is működő önvédelmi technikákra, ami szintén a fizikai felkészítés egyik fontos eleme. Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy egyre több látványos mozdulatot próbálnak megtanítani a diákoknak, hogy fenntartsák az érdeklődésüket. Pedig van egy örök érvényű szabály:

"Ami egyszerű az működik, ami bonyolult az pedig hajlamos csődöt mondani éles helyzetekben."

Taktikai felkészítés

Kezdünk közelebb kerülni az igazsághoz, mert a taktikai elemről már a legtöbb edzésen nem is tesznek említést. Itt jön képbe a fegyveres erők tudásbázisa, akik aktívan használják a közelharcban a taktikai szemléletet, mert mindenki szeretne hazamenni a családjához a nap végén. Na de mit is jelent ez a civil önvédelemben?

Ha megtámadnak az utcán, akkor nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan teszel. Ezekre a kérdésekre ad választ a taktikai gondolkodás. Például sokszor halljuk, hogy ha olyan helyzetbe kerülsz, akkor fuss el (jelzem, ez nem taktika). Viszont Te mondjuk magassarkúban vagy, és az elmúlt egy évben nem futottál háromnál többször, a támadód meg látszólag jó kondícióban van. Szerinted jó döntés lenne az elfutás? Valószínűleg nem, mert ha lassabb vagy, akkor szabad préda vagy számára, ráadásul a hátadat mutatod felé.

Ne hagyjuk átverni magunkat, a taktikai gondolkodás életmentő lehet egy veszélyhelyzet esetén.

Mentális felkészítés

Nem, itt nem a meditációra és az energiák áramoltatására gondoltunk, hanem a támadások lélektani és mentális hatására. A legtöbben nincsenek felkészülve egy hirtelen jött támadásra, nem tudják, hogy az adott szituációban testük hogyan reagál. Vannak akiknek megvan a lélekjelenlétük és vannak, akik lefagynak a veszély láttán.

Az biztos, hogy ez az a téma, amivel legkevésbé találkozhatsz egy önvédelmi edzés során, mert nem tulajdonítanak neki kellő fontosságot. Pedig ez a kulcsa a túlélésnek. A gondolkodásunk határozza meg a cselekedeteinket, vagyis ha mentálisan feladjuk harc közben, akkor a testünk képtelen lesz a védekezésre. Vagyis a katonai és rendőrségi oktatásban is ismert test és szellem (Mind&Body) kapcsolata kritikus fontossággal bír az önvédelemben. 

Összefoglalva az eddig leírtakat, nem mindegy, hogy az említett rendszerek közül melyiket választjuk, mert nem mind alkalmas önmagunk védelmére. Továbbá ha a fizikai, taktikai vagy mentális elemek bármelyike hiányzik az adott edzésen, akkor bármennyi ideig is tanuljuk azt, nem lesz elég ahhoz, hogy megvédjük magunkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://taktikaionvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr257664424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.08.03. 20:03:11

Igaz-igaz. Van olyan edző, aki az órán, szituációs gyakorlásnál nagyon durván ordít a lányokkal, ribancozza őket, miközben támad - pont azért, hogy éles helyzetben ne merevedjenek le vagy essenek pánikba, és tudják habozás nélkül alkalmazni a fogásokat.

vizsla_barat 2015.08.04. 00:38:35

Legyen a briiftasniban szamurájkard baseballütő könnygáz gránát és hasonlók.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.08.04. 06:24:56

"Nem véletlen, hiszen egymás után születnek az önvédelmi "garázsrendszerek", amelyek képviselői néhány harcművészettel töltött év után megalkotják a tutit."

Ez nagyon találó! :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.08.04. 06:32:17

"Továbbá ha a fizikai, taktikai vagy mentális elemek bármelyike hiányzik az adott edzésen, akkor bármennyi ideig is tanuljuk azt, nem lesz elég ahhoz, hogy megvédjük magunkat."

Ez bizony nagyon jó megfogalmazás. Hiába lehetsz szuper karatés, ha simán lefognak, hiába lehetsz baromi erős judós ha levernek egy balhoroggal és lehetsz bármekkora aranyérmes sportoló, ha rádjön a frász amikor két ötvenkilós cigó elkezd keménykedni veled.

A mentális felkészítéshez még valami hozzátartozik, amit a harcművészetek és a küzdősportok nem adnak, sőt egy rossz reflexet tanítanak meg önvédelmi szempontból. Nem tanítanak meg arra hogy okozz szándékosan sérülést. Láttam már boxolót, akit a lélek nem vitt rá hogy puszta ököllel belevágjon valaki arcába és judóst is aki nem törte el támadója karját.

shred 2015.08.04. 13:46:08

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: én két dolgon tudok mulatni:

1. Emberünk megtanul 3-4 sportágat, mindegyikből kiválaszt néhány ütést, rúgást, földre vitelt stb., aztán elnevezi az "új küzdősportot" mondjuk hara sen do-nak, és vígan hirdeti, hogy ez az ősi művészetek esszenciája.
2. Adott egy stílus, valamelyik magyar edző egy kínai mestertől tanult, a másik egy franciától, és ennek megfelelően fújolnak egymásra, savazzák a másik edzéseit, versenyeken megy a kakaskodás, a beszólogatás, beszélgetésekben és fórumokon minden alkalmat megragadnak, hogy befeketítsék egymást és elmondják, hogy a másik csak egy kókler, akitől nem szabad tanulni.

dirtie 2015.08.27. 01:37:06

Szia, azt írtad, hogy: "statisztikák szerint egy utcai támadás kb 3 percig tart". Tudnál linket vagy valamilyen forrást megjelölni, ahol erre vonatkozó statisztikák, adatok vannak? Előre is köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása